O PASMI - EVRAZIJEC

IZVOR: NEMČIJA

KLASIFIKACIJA: FCI V (Špici in pratipski psi) Sekcija 5 (Azijski špici in sorodne pasme npr.: polarni psi)

ZGODOVINA:
Julius Wipfel, nanašajoč se na idejo Konrada Lorenza, ki je 1960 v Weinheimu naredil novo pasmo Wolf-Chow, ki izvira iz parjenja med nemškim volčjim špicem in čov-čovom. Wolf-Chow je bil nato parjen leta 1972 s samojedom. Ker čov čov spada med azijske špice in volčji špic med evropske je pasma dobila novo ime EVRAZIJEC.  Pasma je bila registrirana s strani German Kennel Club (VDH) in priznana s strani FCI leta 1973. Namen je bil združiti pozitivne lastnosti izhajajočih pasem: močna fizična konstrukcija, visoka plodnost in nizka nagnjenost k lovu nemškega volčjega špica , hladnokrvnost, potrpežljivost in strpnost do nečlanov družine čov-čova, zdrav kožuh, živahnost, prijazno naravo samojeda.

KARAKTERISTIKA:
Splošni vtis: Skladno grajen, srednje velik pes s pokončnima, trikotnima uhljema. Ima pravokotno obliko telesa, razmerje dolžine čelnega in nosnega dela lobanje pa je ena proti ena.
Značaj: Je samozavesten, miren, uravnovešen pes z visokim pragom vzdraženja, pozoren in čuječ, se zelo malo oglaša, zelo je navezan na svojo družino, do tujcev pa je zadržan, vendar ne agresiven. Ima zelo malo razvit nagon lova.
Glava: Čelni del lobanje ne sme biti preveč širok, oblika glave je klinasta, čelno kolence ni dove kako izrazito. Nosni hrbet je srednje dolg, smrček je črno pigmentiran. Zobje so močni, ugriz je lahko kleščast ali škarjast. Oči so temne in srednje velike.
Telo je močno, hrbet je raven in mišičast, rep je razmeroma debel, na koncu se zoži in je dvignjen prek hrbtne linije. 
Noge: Prednji nogi sta ravni in vzporedni, šape so temne in sklenjene, gibanje je izdatno.
Dlaka: Po vsem telesu je zelo gosta podlanka, krovna dlaka pa je srednje dolga in priležena. Dovoljene so različne barve, prepovedana pa je bela in jetrna barva kožuha.
Telesna višinasamca je od 52 do 60 cm, psice pa od 48 do 56 cm. Samec tehta od 23 do 33 kg, samica pa od 18 do 26 kg.  
(viri:FCI  pasemski standard 291)